Vrijdag - Hollandse School & Technische Universiteit

Hollandse School

De bus bracht ons vanmorgen naar een compleet ander beeld van Singapore, de Zwitserse heuvel waar de flatgebouwen ingeruild zijn voor enorme villa’s, compleet met zwembaden en tennisbanen. Op deze heuvel staat ook de Hollandse School.

Op de Hollandse School (HSL) werden we ontvangen door de directeur, Menno Meines, die Douwe Egberts koffie, stroppwafels en speculaas al klaar had staan.
De HSL is een school met 500 leerlingen, verdeeld over een pre-school, Jip en Janneke en de Primary School. Hierna gaan de leerlingen voornamelijk naar een Internationale school voor het vervolgonderwijs dat hier niet geboden wordt.

In het financiële stukje dat besproken werd, kwam naar voren dat deze school gerund wordt als een bedrijf, alles kosten die de school maakt komen uit inkomsten van ouderbijdragen en eventuele fundings. Ouders betalen $20.000 per jaar voor het onderwijs op school.  
De school is opgericht in 1920 vanuit 4 founders; Shell, Philips, ABN en Heineken. Deze zitten er nog steeds en vormen een groot deel van het 8-koppig bestuur boven de school.
Het salaris van leerkrachten is te vergelijken met het bruto-salaris in Nederland, maar dan netto. Hiernaast ontvangen medewerkers een huurtoeslag van $4000,- per maand, wordt de zorgverzekering betaald en is er 1x per jaar een ticket voor bezoek aan Nederland ingesloten. Eventuele eigen kinderen mogen gratis naar school.

Speciaal onderwijs wordt niet gegeven, er is alles behalve passend onderwijs op deze school. Leerlingen die tijdens de schoolperiode gedragsmatig echt niet meer handelbaar zijn, zullen in enkele gevallen moeten vertrekken. Dit gebeurt echter vrijwel nooit, zeker niet omdat het volledige gezin dan meestal terug naar Nederland moet verhuizen.
Daarentegen is er wel een beleid op intake-beleid. Een leerling met een IQ van 70 is al te laag om onderwijs te kunnen geven. Het advies aan ouders wordt gegeven om hier niet heen te komen. Echter is er wel ruimte voor hoogbegaafde leerlingen, welke er voldoende op deze school aanwezig zijn. Hier zijn plusklassen voor opgericht (Smarties). Het geeft mij toch niet zo’n fijn gevoel, zeker niet als je financiële middelen van de school hoort. Het pas mijns inziens ook niet bij de eerder opgedane kennis over de inauguratie speech van minister president Lee waarbij ieder individu telt. De school staat dan ook volledig los van het onderwijssysteem van Singapore, ontvangt hier geen subsidie voor en draait volledig op zich, maar staat wel onder toezicht van de Nederlandse Inspectie die hier eens in de drie jaar op bezoek moet.

Na de presentatie volgt het ICT-onderdeel dat door de leerkracht en ICT-coördinator Wytze Niezen wordt toegelicht. Wytze doet dit aan de hand van de hieronder afgebeelde Prezi. Deze is vrijwel alleszeggend over het ICT-beleid van de school. Duidelijk is dat ICT niet alleen als middel, maar ook als doel in het onderwijs terug komt.
Uitgangspunt in het TPACK-model waar ik eerder over geleerd heb.
Overigens bestaat de school ook hier voornamelijk uit Apple hardware met Google Apps for Education, waarbij in de toekomst wel steeds meer Chromebooks komen ter vervanging, vooral uit kostenoverweging.

Als laatste krijgen de 2 Intern Begeleiders Eefje en Annelijn nog even het woord en vertellen over hun rol in de school. Onderdeel van het MT, oudercontacten verzorgen en communicatie naar instanties buiten de school behoren tot hun taken.
Uiteraard bestaat hun taak op school uit het begeleiden van de leerlingen met gedragsproblematiek zoals ASS en ADHD en vooral de hoogbegaafde leerlingen.

Bij de rondgang door de school als laatst, werd iedereen op eigen houtje de klassen langsgestuurd. Makkelijk, want overal is het Nederlands. Zelf heb ik de groepen 4, 5 en 6 aangedaan omdat deze cognitief het dichtst bij m’n eigen doelgroep staat. Het gebruik van iPads in de groepen 4 en 5 en het gebruik van de Chromebook vanaf jaar 6 werden hierin duidelijk. Onderstaand nog een stukje van de spreekbeurt van Pepijn, die precies op het punt van beginnen stond toen ik kwam storen. Deze gaf hij, zoals het hoort op school, in Google Slides.

Op het Zwisters terrein hebben we vervolgens dit bezoek afgesloten bij de Swiss Club met een lunch. Een bijzondere omgeving.

Hollandse School

« terug naar het overzicht

Technische Universiteit

Op de campus waar we dit jaar eerder geweest zijn hebben we dit maal een bezoek gebracht aan de Technische Univrsiteit. Dit bezoek bestond voornamelijk uit een presentatie van een zojuist afgestuurde student die games ontwikkelt aan de hand van eye- en bodytracking software, al dan niet in 3D. De meerwaarde hiervan heb ik niet echt kunnen ontdekken omdat de techniek al lang bestaat, zoals in de Wii bijvoorbeeld, waarbij ook grafisch alles beter is. 
We hebben netjes alles gevolgd en geluisterd, maar een spectaculaire afsluiter van een leerzame week was dit helaas niet helemaal.

Technische Universiteit

« terug naar het overzicht

Naar het overzicht

Jaarkalender


   Bekijk de hele jaarkalender >

Informatie

Zelfstandigheid

Op VSO Herenwaard staat het stimuleren van de zelfstandigheid van leerlingen centraal. De school helpt leerlingen bij het ontwikkelen van vaardigheden die ze nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te...