Eerste jaar Job Academie groot succes

In september 2016 ging een nieuw project van start: de Job Academie. Een samenwerking van BOOR, MEE, Potenco en Franciscus Gasthuis & Vlietland om leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs intensief te coachen en begeleiden naar een betaalde baan. Dertien leerlingen begonnen vorig schooljaar onder de vlag van de Job Academie in het ziekenhuis. Een jaar lang werden zij intensief begeleid en opgeleid. En met succes: bijna alle jongeren vonden een baan.

Paul Meeuwsen, projectleider vanuit BOOR: “Alle leerlingen hebben nieuw perspectief gekregen. Het traject heeft fundamenteel bijgedragen aan hun eigenwaarde en het besef van de waardevolle bijdrage die zij kunnen spelen in de maatschappij.” Dat besef wordt onderstreept door het feit dat de meesten van hen een baan hebben gevonden. “Vijf leerlingen gaan aan de slag in het ziekenhuis en drie vonden een andere baan. Van de overige vijf maken er twee de overstap naar het mbo en zijn twee nog op zoek naar een baan. Eén leerling doet dit jaar opnieuw mee aan de Job Academie.”

Drie stages
Tijdens het schooljaar liepen de jongeren drie verschillende stages in het ziekenhuis. Elke stage startte met een intensieve periode van twee weken, waarin zij zich konden voorbereiden op de nieuwe afdeling waar zij aan de slag zouden gaan. Vervolgens werden zij op de afdeling ingewerkt door de Jobcoach, die speciaal voor dit doel was aangetrokken. Meeuwsen: “Op een gewone stagedag kregen de leerlingen eerst een uur les rond thema’s als veilig werken, sociale vaardigheden, omgaan met geld, solliciteren, samenwerken enzovoort. Daarna brachten zij het geleerde in de praktijk op hun stageplek. Aan het eind van de dag was er een half uur tijd voor reflectie in het klaslokaal.”

Trots
Vanzelfsprekend is Meeuwsen enorm trots op het succes van het project. Maar nog trotser is hij op de jongeren zelf. “Ze hebben niet alleen geleerd te werken in een ziekenhuis of andere betaalde baan, maar zich ook andere belangrijke vaardigheden eigen gemaakt. Ze kunnen nu bijvoorbeeld allemaal zelfstandig reizen. Vier jongeren zijn een sport gaan beoefenen, drie jongeren gaan onderzoeken of zij zelfstandig kunnen gaan wonen en twee jongeren hebben extra Nederlandse taalles genomen. Zij hebben geleerd dat zij zelf verantwoording kunnen nemen voor hun eigen leven, voor zover dat binnen hun mogelijkheden ligt. En dat is een enorme winst.”

Meer weten? Lees het verhaal van leerling Ramazan in dit artikel uit BOORiMagazine. Hij is een van de leerlingen die een baan heeft gekregen in het ziekenhuis. Dit schooljaar starten elf nieuwe jongeren in de Job Academie, een groep die snel verder uitgebreid zal worden.

Naar het overzicht

Webdesign: De Geus Internet VSO Herenwaard maakt deel uit van de Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs